Vores bekymring sendt videre til Kommunalbestyrelsesmedlemmerne
Til kommunalbestyrelsesmedlemmerne i Kalundborg kommune.
I forlængelse af vores brev til jer den 26. april 2017 om Ny Vesthavn og den åbenhedskampagne, vi har iværksat, tillader vi os at henvende os til jer med oplysninger, som vi finder af ikke ubetydelig relevans.
Vi er selvfølgelig godt klar over, at I har truffet beslutning om iværksættelse af processen; dog med undtagelse af den endelige lokalplansvedtagelse efter den nu afsluttede høringsfase.
Det som grundlæggende bekymrer os, at der, efter de meget sparsomme oplysninger, som både Kalundborg Havn og I har givet borgerne om projektets økonomi og rentabilitet, stadig hersker usikkerhed om havnens fremtidige økonomi. Ikke mindst fordi der for nuværende ikke synes at eksistere blot en prognose om indtægtsgrundlag for den kommende havneudvidelse.
Vores synspunkt er – som jer sikkert bekendt – at der er en betydelig risiko for en forringet økonomi for Kalundborg Kommune, hvis den garantistillelse, som I har vedtaget for havnens lån på 220 mio. kr., går hen og bliver realiseret til kommunens hæftelse. Vi vil desuden gøre opmærksom på, at der ved en investering på 200 mio. kommer yderligere 5 mio. på i afskrivninger pr. år, hvis man bruger havnens egne tal for levetid af anlæg.
Vi har siden vores første henvendelse selv søgt at skabe grundlag for en økonomisk prognose baseret på den eksisterende havns seneste årsregnskabsresultater. Det har desværre ikke mindsket vores bekymringer, tværtimod. Vi har forsøgt at anskueliggøre resultatet af vores undersøgelser i grafisk og indekseret talmateriale, og vi vil opfordre jer til at spendere lidt tid på at kigge herpå.
Desuden vil vi opfordre jer til at læse om det arbejde som transportminister Ole Birk Olesens den 1. maj 2017 satte i gang med henblik på at analysere danske havnes fremtidige virke og struktur. Som det måske allerede er jer bekendt har ministeren nedsat et ekspertudvalg til at arbejde med anbefalinger målrettet en revidering af havneloven. Det nedsatte ekspertudvalg skal komme med en rapport allerede i 3. kvartal i år! Herom og om Danske Havnes indstilling hertil, kan I læse på Danske Havnes hjemmeside her: https://www.trm.dk/da/nyheder/2017/ekspertudvalg-skal-se-paa-havneomraadet-udefra samt http://www.danskehavne.dk/wp-content/uploads/2017/05/Oplæg-Bjørn-Vækstteam1.pdf
Vores opfattelse er, at det rokker yderligere ved fundamentet for Ny Vesthavn, og vi synes det vil være særdeles hensigtsmæssigt, at kommunalbestyrelsen bad om en timeout på projektet for at få afklaret, om det har nogen relevant betydning for Kalundborg Havns placering i en kommende ændret struktur og organisering af danske havne.
Vi er klar over, at processen med Ny Vesthavn er igangsat nu med udbud, brochuremateriale m.v., og det allerede indebærer udgifter for havnen. Men vi forestiller os ikke, at disse er at måle med den økonomiske byrde for vores kommune, som risikoen for en fejldisposition i form af Ny Vesthavn kan vise sig at blive.
Igen, vi er ikke modstandere af udviklingen. Den skal til for at sikre Kalundborg en god plads i fremtidens Danmark. Men vi er stærke modstandere af, at beslutninger træffes på et tilsyneladende ikke eksisterende økonomisk grundlag.
Med venlige hilsner
Åbenhedsgruppen
Per Jensen, Erik Dannenberg og Geo Østergaard
Seneste kommentarer